20 Temmuz 2009 Pazartesi

Kitsch (kiç) Kutu


Kayra'cığımın oyuncakları arasında bulduğum makyaj kutusunu kendisinden izinsiz alarak böyle kiç mi kiç bir kutu ortaya çıkardım.Sanırım bunun için kendisi bana kızmaz. Bu kutuyu parçalamayacak yaşa geldiğinde kendisine vereceğime buradan herkesin önünde söz veriyorum:)
Gelelim işimize:
İçi siyah kadife kaplı, açıldığında çift katlı olabilen gayet güzel bir makyaj kutusu kendisi. Dışı ise alüminyum kaplı.
Ölçüleri:(16cm X 11cm X 11cm)
*Kullandığım malzemeler*
Flormar oje(no:382)(evde seramik ya da vitray boyası yoktu bende bununla pembe benekler yaptım:)
Silikon tabancası, renkli organze kurdaleler, organze kelebek süs, lastikli pembe kurdale, birde rengarenk kenarlarda kullanmış olduğum su taşı gibi birşey. (Ben dikiş nakışla ilgili bazı malzemelerin ismini bilmiyorum ya da yanlış biliyor olabilirim. Bu konuda yorumlarınızda beni uyarırsanız sevinirim.)

Flormar 382 ile harika renkte benekler yaptım. Fotoğrafta renk çok belli olmuyor ama çok şeker bir renk. Bunu tırnağınızda da deneyin mutlaka Yaz için süper neşeli bir ton.

Renkli su taşını silikon tabancasıyla kutunun kenarlarına yapıştırdım.

4 adet iri sarı renkte boncuğu kutunun altına ayak olacak şekilde 502 yapıştırıcıyla yapıştırdım. Renkli organze kurdaleleri uzunca kesip sap kısmına fiyonk yapıp bağladım ve silikonla yapıştırdım.Fiyongun üzerinede turkuaz renkli kelebeği kondurdum.

Kutunun kapak kısmına ise şeker pembesi renginde organze lastikli kurdaleyi yapıştıdım. Kitsch (kiç) kutum böylece bitmiş oldu. Daha başka boyama ve süslemeler de yapabilirim aslında. Fakat bu gecelik bu kadar abartı yeterli diye düşündüm. Kafama eserse birde barbi bebek kondurabilirim kapağın üstüne.
Anneannem kutuyu gördüğünde "Aaa ama tüy kondurmamışsın kutunun üstüne" dedi.
Kadıncağız haklı bugünlerde ne yaparsam üzerine tüy dikiyorum. Bu tüysüz oldu:)



Kitsch ('Kiç' diye okunur) varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir. Bu terim ayrıca, kibirli ve bayağı bir tada sahip şeylere ve ticari kaygılarla üretilmiş olan banal ve sıkıcı ürünlere gönderme yaparken de kullanılır. Vikipedi, özgür ansiklopedi tam olarak böyle açıklıyor kiçin tanımını.

Türk Dil Kurumunun yaptığı tanımıyla ise Kitsch(kiç); İlkel yollardan duyguları harekete geçirmek isteyen SÖZDE sanat eseri.

Birde ekşi sözlüğe bakayım dedim ve tam anlamıyla benim hissettiklerimi anlatan bir tanımla karşılaştım. Tanımı yazan lucretia borgia nickli ekşi sözlük yazarı:

"utandığın ama için için sevmekten de vazgeçmediğin, vazgeçemediğin şeyler olarak da tanımlanabilir pekala.(eğer kitsch olumsuz bir kavramsa senin için)
kitsch tatlı bir günahtır.
kitsch çirkinin içinde şiirseli bulmaktır.
kitsch çocukça zevk almaktır.
kitsch yerleşik zevke ve olağanlığa bir cevaptır.
teyzelerin ev oturmasına giderken yanında götürdükleri rugan terliklerdir,
ayrıca beylerbeyi tünelinin beyaz fayansla kaplı duvarlarıdır,
ayrıca...palmiye şeklinde gece lambasıdır...
ya da çocukluğumda çok hoşlandığım ve akıllı uslu gerçekler dünyasında hiçbir yeri olamayacayını çok sonra kavradığım eğlenceli nesneler/kavramlar silsilesidir."


Evet işte bu... Diğer tanımlar içinde en çok bana uyan, beni anlatan açıkçası işimede gelen tanım bu oldu:) Kitschi araştırırken birde baktım ki modern sanat, moda, tasarım adına beğendiğim ne varsa neredeyse hepsi kiç olarak sınıflandırılıyor. Anladım ki bende onlardanım. Ilove Kitsch. (Bakın bu davranışım bile kiçmiş aslında. Okudukça öğreniyorum.) Ben alt tabakadan, düşük beğenileri olan, kokoş bir blog yazarıyım. Olacak o kadar...

SEVDİĞİM ÖRNEKLER:


Three guns vase by Suckuk
Kitsch Tumbler Set 8 - Small

Leandra Holder Kitsch 1950's Childhood Bracelet
http://www.pagog.com/2009/01/07/seashell-house-in-mexico-city/

BUNLARDA KANIMIZDAN CANIMIZDAN KİÇ ÖRNEKLERİ:




Bir de mutlaka hatırlarsınız dolmuşların, minibüslerin arkasında mutlaka dantelden örülmüş, dilimlenmiş karpuz olurdu. Sanırım şoförlerin nişanlıları çeyizlerinde bunu mutlaka örüyorlardı. Yani öyle tahmin ediyorum. "Çeyizinde dantel karpuz dilimi olmayan kıza şofÖr eş vermiyoruz" diye bir kanunda o sıralar yürürlükte olabilirdi. Geçmiş zaman tam emin değilim.
Ha nasıl unuturum... Kafası sallanan ve sallandıkça midemi bulandıran, sevimli bir köpecik ve olmazsa olmaz küre şeklinde bir pusula vardı bir zamanlar dolmuşlarda.
Köpeğide, pusulayı da, dantel karpuz dilimini de görsellerde bulamadım. Onun yerine bu son resimle idare ediverin.(nostaljide yaptık)
Dantel karpuz dilimi

18 yorum:

  1. Harika olmuş Durucum, ellerine sağlık! Bayıldım vallahi! Çok farklısın. Halihazırda 2 adet makyaj çantası bulunan çeyizime, evlenirken bir de "Kitsch Kutu" isteyeceğim senden :)
    Bu arada I Love Kitsch :)
    "Kitsch yerleşik zevke ve olağanlığa bir cevaptır" ! Kesinlikle ! :)))

    YanıtlaSil
  2. tamam o zamana kadar dantel yapmayı iyice bir öğreneyim senin makyaj çantanın üzerine dilimli karpuz, üzeri tozlanmasın diyede dantel örtü örüciiim:)

    YanıtlaSil
  3. Senin yaptıklarını çok beğenen ben de "kitch" oluyorum o zaman:)
    Bence de I love kitch:))

    YanıtlaSil
  4. Valla süper olmuş, yorum kısmını bulana kadar öldüm inan :) Yaşasın kiç!

    YanıtlaSil
  5. iyiki yazını sonuna kadar okudum. yoksa çatlayacaktım meraktan kiç ne diye. sanırım birçoğumuzun kanımızda var bu dediğinden. son açıklama çok hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  6. O zaman kitsch çok güzel bir şey,değiştirme ve yeniden dizayn söz konusu!Kutu çok güzel olmuş,pembe benekler çok hoşluk katmış,şeker gibi
    I love kitsch too!yanlız bilgisayarıma dantel örttürmem:)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. ne güzel yorumlar gelmiş hepsi için teşekkür ederim.

    *nedret* gerçekten öyle. ben çok sade olamıyorum hiçbir zaman ama rüküş de dğiliz canım yani süperiz:)

    *Bizim Gibiler* bende senin yaptıklarını çok beğeniyorum canım. sende bursalı olduğun için havasından suyundan birbirimize benziyoruz. nickin gibi "bizim gibi" oluyoruz.)))

    *stil Direktörü* teşekkürler edcığım:) yazı biraz uzun olmuş.şimdiye kadar yazdığım en uzun yazı buydu sanırım.)

    *cicibici bişeyler*
    I love cicibici bişeyler:) kiçiz dediysek o kadarda değil canım.
    bende örttürmem örteninkinide kaldırtırım.))) O dantellerle abajur yapsınlar, seramik üzerine doku çıkarsınlar daha estetik vallahi.

    *berkbuket* teşekkürler canım.

    *seko* tabii öyledir.ben yaptım oldu:)))

    güzel yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Kitsch kutu harika olmuş.Üzerindeki pembe ojeli benekler süpermiş gerçekten.Oje ile cam üzerine birşeyler yapmıştım ben de.Siteye koyamadım henüz.Çalışması da çok zevkli oluyor-kokusu hariç-:)

    YanıtlaSil
  9. ben oje kokusuna da bayılıyorum.
    birde bu sene böyle şeker pembesi ojeler modaymış artık her yere sürerim ben onu:)
    yorumun için teşekkürler canım.)

    YanıtlaSil
  10. Bu büyüklükte puantiye yapmak için ben delik zımbasını boşaltıyorum.İstediğim renk kâğıtları veya kartonları deliyorum.Bir sürü konfetim oluyor.Sonra yapıştırıyorum istediğim yere.Fikir olsun diye söyliyeyim dedim.

    YanıtlaSil
  11. çok teşekkürker güzel ve pratik fikir gerçekten. bende denerim:)

    YanıtlaSil
  12. Ben de buaralar çeşitli kullanım alanları için ufak kutular tasarlamak istiyordum ama yoğunluktan unutmuştum, senin bu cici mi cici tasarımın sayesinde tekrar hevesim kabardı ;))

    YanıtlaSil
  13. teşekkürler madammoda.
    heves ettirebildiysem ne mutlu bana:)

    YanıtlaSil
  14. ben de mi kitcsh im ne??:);)
    anneannemden yadigar bir duygu olsa gerek bu bana..

    YanıtlaSil
  15. Having seen an good buddy going trough a tough period due to a disease caused through using tobacco I made it my own mission to spare as much other people as is possible from the very same fate, though soon I realized that it doesn't matter how great your arguments are it is very hard to have a smoker quit smoking, not because your arguments are not good enough and not necessarily because the smoker isn't willing to stop but simply due to the fact smoking is a even more addictive drug than heroin and also cocaine (scientifically confirmed).

    I Then discovered there's actually a method to quit smoking without quitting smoking, so allow a smoker his or her pleasure and habit yet preserve him from the harmful effects of cigarettes.

    The Things I am referring to are e-cigarettes. You can read regarding all the side effects associated with cigarettes and the way an [url=http://electroniccigarette0.com/]electronic cigarette[/url] may help you quite smoking or just allow you to follow your routine and acquire your kick with no damaging negative effects associated with smoking on my web site http://electroniccigarette0.com

    P.S. Hopefully this will not be removed because of having a hyperlink to my webpage as I just attempt to inform and help.

    May God bless all of you

    Chrissy M.

    YanıtlaSil
  16. canım herseyin cok guzel ellerıne saglık bu arada face nasıl bloguna ekledın bu konuda kımse yardımcı olmadı bana bloguma yazdım ama kımse ılgılenmemiş:(
    sen yardımcı olurmusun?

    YanıtlaSil
  17. facebook fun sayfasının en altında solda "sayfayı sitene ekle" gibi bir sekme olacak. oradaki talimatlara göre ilerleyerek blog linkini kopyalayıp yapıştırıyorsun. sonra çıkan html kodunu bloguna gelip yapıştırıyorsun. anlayamadığın yapamadığın bir yer olursa yine sorebilirsin canım.

    YanıtlaSil

ADSIZ adı altındaki yorumlar yayınlanmayacaktır, bilgilerinize.

Kapkara Camdan Kelebek

Beni Koruyun